Menu
Naturalna słodycz
  • Strona główna
  • Żyj zdrowo
  • Kontakt
Naturalna słodycz

Stewia czyli naturalna słodycz

Napisano dnia 8 października 202029 października 2020

Czym jest stewia?

Pochodzenie

Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej, a dokładnie z wyżyny Amambai, leżącej we wschodniej części Paragwaju na granicy z Brazylią. Od wieków była stosowana przez Indian Guarani i Mato-Grosso jako smakołyk oraz do słodzenia herbaty i napojów alkoholowych. Odpowiednio do jej słodyczy przez tubylców była nazywana „Caa-Hee”, co w tłumaczeniu oznacza „miodowy liść”. Dopiero w XVI w. dowiedzieli się o niej Europejczycy, za sprawą hiszpańskich i portugalskich kolonizatorów. Następnie cały świat podjął naukę od rdzennych mieszkańców tego regionu słodząc stewią herbatę, inne napoje oraz żywność. Dzieje się to po dzień dzisiejszy. Jest to roślina subtropikalna . Umiarkowanie wilgotny-subtropikalny klimat, z przeciętną temperaturą roczną oscylującą wokół 21 °C, bez gruntowych przymrozków to idealne warunki do jej wzrostu. Roczna suma opadów w tym regionie 1500 do 1800mm. Aktualnie występuje od Południowych terenów Stanów Zjednoczonych aż po środkową Argentynę.

Cukier vs stewia

Każdy z nas lubi słodki smak. Żyjąc w ciągłym biegu i stresie, jedzenie słodkich produktów pomaga nam na chwilowe wyluzowanie się i zatrzymanie. Nikt jednak nie zwraca uwagi, że stajemy się co raz bardziej od tego uzależnieni. Wielu specjalistów z zakresu medycyny uważa cukier za najgroźniejszy narkotyk. Bezpośrednie i pośrednie spożywanie jego może powodować choroby takie jak: próchnica zębów, otyłość, choroby tarczycy, wątroby, żołądka, choroby neurologiczne czy też cukrzycę. Na początku XX w. stwierdzono, że komórki nowotworowe czerpią energię z glukozy, co prowadzi do ich rozrostu. Przemysł farmaceutyczny widzący tą sytuację zaciera ręce. W ramach profilaktyki w prasie oraz telewizji napotykamy reklamy produktów bez cukru. Zastępowany syntetycznymi substancjami cukier jest jednak bardziej szkodliwe niż on sam. Skoro cukier jest wszechobecną trucizną, można zadać sobie pytanie: czym go zastąpić? Odpowiedzią na to pytanie może być znana od wieków stewia. Roślina ta posiada bowiem w sobie tzw. glikozydy stewiolowe. Słodycz jaką mogą nam zaoferować jest nawet 320 krotnie silniejsza od tradycyjnego cukru. Słodzenie potraw oraz napojów nie tylko spełnia rolę zamiennika, ale przeciwdziała chorobom spowodowanych przez najczęściej stosowany słodzik. Poza walorami smakowymi oraz zdrowotnymi charakteryzują się większą wydajnością(nawet 13 krotnie). Porównując oba słodziki, stewia wygrywa w tym pojedynku.

Zastosowanie

Większość ludzi w naszym społeczeństwie nie wie, że stewie można używać w życiu codziennym. Większość ludzi również sądzi, że większa słodycz równa się większej zawartości kalorii. Większość ludzi w związku z tym nie wie, że są w błędzie! Glikozydy stewiolowe (związki organiczne odpowiedzialne za słodki smak stewi) nie zawierają kalorii! Można je bezpiecznie stosować w codziennym życiu m.in. w kuchni.  Na naszym rynku dostępne są kosmetyki z zawartością stewi, które nie odbiegają jakością od tradycyjnych, a nawet je przewyższają. Ekstrakt można stosować do:

  • słodzenia herbaty
  • jako dodatek do soków
  • dodatek do kremów i sosów
  • dodawać do śniadań oraz obiadów
  • wypiekania ciast i tworzenia słodyczy dla dzieci
  • robienia budyniu, kompotu oraz dań z twarogiem
  • lodów
  • sałatek owocowych
  • napoi
  • produkcji marmolad
  • do tworzenia kosmetyków
  • produkcji leków.
Jedzenie zdjęcie utworzone przez stockking - pl.freepik.com

Najnowsze wpisy

  • Co warto wiedzieć o stewi?
  • Wszystko co musisz wiedzieć na temat stewii
  • Stewia czyli naturalna słodycz
Październik 2020
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
     
©2020 Naturalna słodycz | Powered by SuperbThemes & WordPress